Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie

„Zdrowe odżywianie” to hasło, które nabrało ostatnio wielu znaczeń. Krąży też wokół niego wiele mitów, które mają ratować nie tylko zdrowie, ale i wygląd sylwetki. Na początku więc wyjaśnijmy sobie, że piękna sylwetka to zdrowa, pełna witalności i „najedzona” sylwetka.

Skupmy się więc na samym zdrowiu, bo ono będzie fundamentem naszej pracy nad lepszym jutrem. Co więc możemy nazwać zdrowym odżywianiem?

Zdrowa dieta, to przede wszystkim zbilansowana dieta. W teorii więc wystarczy rozsądne podejście do tematu jedzenia, podamy więc uniwersalne wskazówki, które przybliżą nas do zdrowego odżywiania.

1.       Pij wodę!
Co najmniej 2,5 l wody dziennie. To recepta na wszystko. Skóra, włosy, paznokcie, bóle głowy… woda wspomaga wszystkie procesy naszego ciała. Unikajmy jednak wody smakowej i innych napoi słodkich, mogą zostawić więcej złego niż dobrego.
2.       Jedz regularnie.
Lepiej mało i częściej, niż 2 razy i duże ilości. Utrzymanie regularności i jedzenie o stałych porach wyreguluje gospodarkę cukrową organizmu, przyczyniając się do poprawy zdrowia.
3.       Staraj się, aby posiłki były pełnowartościowe.
Pełnowartościowe to znaczy, aby zawierały odpowiednią ilość każdego z makroskładników – białka, węglowodanów i tłuszczy. Warto zgłębić wiedzę na ich temat i czytać etykiety.
4.       Unikaj jedzenia przetworzonego.
Zasada jest prosta, im krótszy skład podany na opakowaniu, tym produkt zdrowszy i bezpieczniejszy. Jedzenie przetworzone nie tylko pozostawia ślady w postaci „chemii” z jedzenia, ale jest również wysoko kaloryczne.
5.       Nie uciekaj od warzyw i owoców!

Pamiętaj, że warzywa mają tak małe ilości węglowodanów, że nie ma znaczenia jak dużo zjesz ich w ciągu dnia, ważniejsze, że mają masę witamin, których potrzebujesz. Trochę inaczej sprawa wygląda z owocami. Pilnuj, aby ich ilość nie była za duża, ale staraj się, aby regularnie występowały w diecie.

Pamiętaj, że jedzenie to nie tylko chwilowa przyjemność, czy przerwa w pracy, ale również paliwo, którym napełniasz swój organizm. Nie bez powodu mówimy „jesteś tym, co jesz”.

Autor:
Paula Słowik

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *